Correspondentie Nationaal Archief
Dag mevrouw M,
Dank voor uw snelle reactie!
Ik hoop oprecht dat u mijn zorgen begrijpt!
Men kan mij / ons uitleggen wat ze doen maar daar gaat mij het niet om. Wij hebben hun en ook het NA uitgelegd dat het om een incompleet documentenbeheer gaat. Er ernstige discrepanties vastgesteld zijn, ook door advocaten in de overdracht van documenten naar de juiste personen en instanties. Wat in strijd is met de gemaakte afspraken!!
Mijn tweede punt is het gebrek aan onafhankelijk toezicht.
Op dit moment ontbreekt een onafhankelijk toezicht op het sorteren en beheren van deze documenten. Sterker nog het Fiom laat toe dat de zus van mw.
K, een dame die in Chile in 2018 in opspraak was en verhoord is door de politie het onderzoek loopt nog, die in het bestuur zat van Las Palmas al meer dan 4 maanden de mogelijkheid heeft, en nu nog steeds, de overige dozen zelf te sorteren en kijkt wat belangrijk is. Dit sorteren en beheren van deze documenten schaadt ook de privacy en integriteit en heeft niks, maar dan ook niks, met "ten goede trouw" te maken! Wat men nu steeds als argument erin gooit.
Mijn derde punt is onbehandelde belastende informatie.
Er zijn geen protocollen opgesteld waar wij het FIOM naar hoor refereren in hun laatste mail naar mij toe, om correct om te gaan met potentieel belastend materiaal voor de Chileense en Nederlandse Overheid. Doordat deze mevrouw nu zelf schift en scheid, zou het mogelijk kunnen verdwijnen. Want ja, waarom zou belastend materiaal overgedragen worden aan de Chileense Politie ?, dan hebben zij ook wat uit te leggen, toch ?. Door het mogelijk verdwijnen van die documenten, ontbreekt het geadopteerde en hun oorspronkelijke biologische ouders aan het volledige verhaal waar zij wel, in mijn optiek, recht op hebben. Ook welk handelen door de politiek is gedaan in het gehele adoptieproces. Dus ook jaarverslagen en alle papieren documenten behoren daarbij.
Mijn vierde punt is nog steeds de onduidelijke contactpersonen van het FIOM
De Manager van Inea heeft zich er mee bemoeid, maar deze meneer heeft er nu even niks meer mee van doen, Daarna werd ik naar directeur van Fiom verwezen. Zij was het die mij naar mw. DM verwees en in de laatste mail van deze mevrouw M lees ik, dat het ook niet officieel op haar bord ligt.Vraag blijft , bij wie dan wel??
Hoe komt het dat geadopteerde toch altijd maar van het kastje naar de muur gestuurd worden, terwijl wij duidelijke vragen stellen en we weer weg worden gestuurd. Nogmaals, het zou wenselijk zijn dat er een duidelijk aanspreekpunt komt, dat communiceert en de verantwoordelijkheden coördineert in deze kwestie. Zoals u kunt begrijpen is het vertrouwen weg. De tijd dringt over wat er nu gescheiden wordt. Het is van groot belang en dat is ook mijn vraag, of het overgedragen kan worden aan uw NA, maar daar wordt al helemaal geen antwoord op gegeven. Heel raar.
Het is zorgwekkend, los van al deze punten, naast dat deze bescheiden en dossiers een historische en sociologische waarde hebben, er zo met onze gevoelens en identiteit wordt omgegaan.
Het zou oprecht wenselijk zijn dat u met de Inspectie hierover in gesprek gaat in het belang van geadopteerde zich hard zou maken voor deze zaak!
Met vriendelijke groet
Mirjam Hunze
Geachte mevrouw Hunze,
Dank voor uw mail, we hebben ze in goede orde ontvangen. Naar aanleiding van uw mail hebben we contact gezocht met INEA/Fiom en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Wij begrijpen uit deze contacten dat alle drie de organisaties zich binnen de mogelijkheden van de wet hebben ingespannen om de adoptie(gerelateerde) documenten van mevrouw K veilig te stellen.Dit heeft geleid tot contacten tussen INEA/Fiom en de erven en een concrete overdracht van documenten die momenteel door Fiom worden geïnventariseerd. Er is afgesproken dat de erven bewaren wat zij vinden; dat Fiom sorteert en datgene bewaart waarvoor Fiom is aangesteld en dat de erven in samenspraak met de belangenorganisatie bepalen waar de overige documentatie naartoe gaat.
Zoals u zelf ook aangeeft betreft het een particulier archief en dat betekent dat de overheid (en dus ook het NA) hier geen zeggenschap over heeft.
Wat de overheid wel kan doen is het gesprek aangaan met de erven en benadrukken wat de (emotionele) waarde is van de documenten en openstaan voor het overnemen en beheren van die documenten. En dat is ook wat er gebeurd is.
Fiom heeft al vaker archieven in beheer gekregen van (voormalige) adoptie-organisaties en is daarmee ook voor dit archief op dit moment de juiste plek. Ik begrijp wel dat u zich onvoldoende gehoord en begrepen voelt door Fiom en dat is natuurlijk heel vervelend. Ik hoop echt dat er een manier gevonden kan worden om elkaar beter te begrijpen, omdat ik oprechte zorg lees in uw mails.
Ik vind het dan ook lastig om te moeten zeggen dat wij, als Nationaal Archief, helaas geen mogelijkheden zien om hierin anders te werk te gaan.
Mogelijk is dit niet het antwoord waar u op hoopte en als dat klopt, dan spijt mij dat oprecht.Ik ben wel blij dat u de weg naar ons gevonden heeft en wil u danken voor het in ons gestelde vertrouwen.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij altijd mailen.
Met vriendelijke groet,
Mv M.
Projectleider / Senior medewerker diensten en ontwikkeling
Copyright. All Rights Reserved.